Let’s Cook with our Waste

We did not meet in person yet, but Steven Akoun is really excited about his idea.

He is a design student at the School of Fine Arts in Rennes (Ecole Européenne Superieur d’Art de Bretagne), and as a design student he analyses nature’s systems and shapes. He questions how we benefit from natural phenomenons and he studies the limits of designing living matter.

I asked him to explain his idea and his product in few lines and here what he sent to me the other day. Check it out.

Designed for community kitchens inside university dorms, this prototype of a combined work table/cooktop transforms organic waste into gas and fertilizer. Thanks to its biodigester system, the table is energetically autonomous. Meals can be cooked with the produced gas and community gardens can be fertilized once the matter has decomposed.

This object emulates a living organism that questions the way we recycle organic matter. The black steel stands are like the bones that structure this ecosystem. The bright red biodigester bags are the expanding organs that encase the waste and the blue gas tube is the vessel that transports the flow of energy to the burners.

Steven Akoun

Like Richard Rogers and Renzo Piano’s Pompidou Center in Paris, the table is straightforward and expressive. The biodigester system is completely apparent and displays its intriguing machinery. In contrast with the chaotic digester system, the wooden work table is simple, clean and smooth.

After the user has cut his food on the top board, he can slide it open, and dump the waste into the digester bag. The user can then turn on the burners and cook his meal. If needed, he can obtain some fertilizer produced by the biodigester directly from the red bucket.
Only a short period of time is required to get the biodigestion system started and capable of furnishing energy. Keeping the system alive is only a matter of using it on a regular basis.

Lorenzo Rubino

Laureato magistrale a 24 anni in ingegneria energetica al PoliTO. Esperto in efficienza energetica industriale, commerciale, residenziale. Progettista tecnico di impianti rinnovabili e tradizionali. Responsabile di #EnergyCuE da marzo 2015. Appassionato di nuove tecnologie e policy, soprattutto se finalizzate alla sostenibilità della produzione di energia. Mi sento curioso, riflessivo ma anche spontaneo, diretto e pragmatico, da buon ingegnere!

Share
Published by
Lorenzo Rubino

Recent Posts

Bauli, il prodotto dolciario ritirato immediatamente dal mercato: “È pieno di allergeni” | Se lo avete comprato non lo mangiate

Questo prodotto è stato appena ritirato! Purtroppo conteneva troppi allergeni e non è più in…

2 ore ago

Freddo, ecco il trucco degli abitanti dell’Alaska per stare sempre caldi: non servono stufe e termosifoni

Come fanno gli abitanti dell'Alaska a resistere al freddo? Svelato il segreto: non servono camini…

4 ore ago

Test di osservazione, se vedi tutti i numeri nascosti nel volto sei un falco: ci riesce solo il 7% della popolazione italiana

Riesci a risolvere questo test di osservazione? Solamente in pochi ci riescono e sono dei…

5 ore ago

Fare la spesa al discount senza rinunciare al consumo consapevole

I discount sono da sempre una scelta molto amata da chi vuole risparmiare un po’…

8 ore ago

Addio cappotto termico, questa nuova soluzione costa la metà: usa anche tu i pannelli futuristici

Addio cappotto termico: questa soluzione è molto più economica ed efficace, ormai la cercano tutti.…

8 ore ago

Lavatrice, con questo pulsante segreto hai il bucato asciutto: trucco infallibile

Arriva la svolta per i panni: con questo pulsante segreto ottieni sempre il bucato asciutto.…

19 ore ago